Laadukas taideohjelma syntyy monialaisen tiimin voimin

Public Art Agency Finlandin tiimi valittiin kesällä 2020 toteutuneen tarjouskilpailun kautta toteuttamaan Kangasalan Lamminrahkan alueen taideohjelmaa. Ohjelmassa tutkitaan monipuolisesti taiteen mahdollisuuksia Lamminrahkassa, laaditaan taiteen tulevaa toteutusta sujuvoittavia käytäntöjä, sekä alueellinen julkisen taiteen budjetti. Työstä vastaa monialainen tiimi, jota johtaa taidekoordinaattori, kuvanveistäjä ja arkkitehti Maija Kovari.

Lamminrahkasta muodostuu tulevina vuosina viihtyisä 8000 asukkaan asuinalue. Visualisointi kuvaa alueen tulevaa tunnelmaa. Kuva: Arkkitehtitoimisto Ahonen & Kangasvieri

Lamminrahkasta muodostuu tulevina vuosina viihtyisä 8000 asukkaan asuinalue. Visualisointi kuvaa alueen tulevaa tunnelmaa. Kuva: Arkkitehtitoimisto Ahonen & Kangasvieri

Mikä Lamminrahka?

Lamminrahka on uusi, noin 8000 asukkaan ja 1000 työpaikan kaupunginosa, joka rakentuu tulevina vuosina Tampereen ja Kangasalan rajalle, Lahdentien vt12 pohjoispuolelle. Lamminrahkaan tulee tulevina vuosina rakentumaan paitsi talotyypeiltään monipuolista asumista, myös koulukeskus, kivijalkaliiketiloja, tietotyön toimitiloja sekä tuotantotiloja. Yhdessä Tampereen puolelle rakentuvan Ojalan uuden kaupunginosan kanssa alueet muodostavat noin 13 000 asukkaallaan yhden Tampereen seudun merkittävimmistä uusista asuin- ja työpaikka-alueista. Viihtyisään kaupunkiympäristöön ja rikkaaseen luontoympäristöön liittyvästä julkisesta taiteesta on tulevaisuudessa tarkoitus tehdä yksi Lamminrahkan vetovoimatekijöistä.

Lamminrahkassa taidetta lähestytään vihersuunnittelun rinnalla, ja tavoitteena on, että laadukas maisema-arkkitehtuuri kytkeytyy luontevasti taideteoksiin. Esimerkiksi maa- ja biotaiteesssa voisi olla kiinnostavia yhtymäkohtia, joilla arvokas viherympäistö ja taide puhuvat samaa kieltä.
— Maija Kovari - hankkeen taidekoordinaattori

Lamminrahkassa julkisen taiteen periaatteet nojaavat Kangasalan kaupunginvaltuuston maaliskuussa 2020 hyväksymään taide- ja ympäristöohjelmaan, jossa taiteen toteuttamisen pelisäännöistä on linjattu. Ohjelmassa on tunnistettu taiteen ja unelmien viherympäristön ideoiksi koko kaupunkia koskevia teemoja, kuten: biotaide, ympäristötaide, reitit ja vanhat tiet, luontopolut, maisemat, lintuvedet, laulu ja äänet sekä valotaide. Nämä nivoutuvat tavoitteina luontevasti viherrakentamiseen, luonnon monimuotoisuuteen ja maisemasuunnittelua ja nykytaidetta monialaisesti yhdistäviin teoksiin. Ympäristö- ja taideohjelmassa on lisäksi linjattu monipuolisesti taiteen rahoittamisen tavoista, osallistamisen tavoitteista, sekä erikseen Lamminrahkan osalta alueellisista taiteen tavoitteista.

Nyt käynnistyvä työ nojaa näihin jo laadittuihin periaatteisiin, ja syventää ja tarkentaa niitä Lamminrahkan julkisen taiteen toteutusta ja käytäntöjä konkreettisesti ohjaavaksi taideohjelmaksi. Työ toteutetaan tiiviisti syksyn 2020 ja alkuvuoden 2021 aikana.

Lamminrahkan aluetta syksyllä 2020. Hieman tuonnempana kaivinkoneet jo tekevät työtään, ja alueen suunnittelu on jo täydessä vauhdissa. Kuva taideohjelmaan liittyvältä maastokäynniltä lokakuussa 2020.

Lamminrahkan aluetta syksyllä 2020. Hieman tuonnempana kaivinkoneet jo tekevät työtään, ja alueen suunnittelu on jo täydessä vauhdissa. Kuva taideohjelmaan liittyvältä maastokäynniltä lokakuussa 2020.

Millainen on alueellinen taideohjelma?

Alueellinen taideohjelma ratkoo julkisen taiteen kysymyksiä paikallisesti siten, että tulevaisuudessa taiteen toteutus alueelle on mahdollisimman sujuvaa ja teokset muodostavat ympäristönsä kanssa kiinnostavan ja eheän kokonaisuuden. Taideohjelmassa vastataan mm seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitkä ovat eri taiteenlajien mahdollisuudet alueella? Kuinka eri taiteen lajeja edustavat teokset – mukaan lukien perinteiset muodot kuten kuvanveisto ja seinämaalaukset, sekä uudemmat taiteen muodot, kuten biotaiteen ja uusien medioiden mahdollisuudet - tulisi sijoitella alueella, jotta ne pääsevät parhaiten oikeuksiinsa, ja ovat luontevassa suhteessa muuhun kaupunkirakenteeseen?

  • Millaista taidetta tulisi suosia missäkin tilassa ja miksi? Mitkä tilat tulisi jättää ilman taideteoksia ja miksi?

  • Millaisia teemoja tai tavoitteita taiteelle, viherympäristölle, sekä tapahtumille voisi olla luonteva luoda juuri täällä, ja kuinka ne tulisi huomioida taideohjelmassa?

  • Kuinka osallistaminen tulisi järjestää, jotta asukkaiden, yritysten, ja muiden toimijoiden ajatukset ja toiveet taidehankkeiden eri vaiheissa tulevat huomioiduksi tavalla, jossa vuorovaikutus on aidosti relevantti osa alueen taiteen toteutusta?

  • Mitkä hankkeista toteutetaan kullakin rahoitusmallilla, ja kuinka käytettävissä oleva budjetti jaotellaan esitettyjen taidekohteiden kesken niin, että eri taidetyyppien toteutus onnistuu laadukkaasti ja kustannustehokkaasti?

  • Kuinka tuotantoprosessit etenevät taiteilijavalinnasta teoksen luovutukseen ja huoltoon? Mikä on tähän liittyvä työnjako eri toimijoiden välillä?

  • Kuinka teosten omistajuus ja siihen liittyvä huoltovastuu määritellään?

  • Miten elinkaari määritellään jo hankkeiden alkuvaiheissa ja kuinka toimitaan, kun teos on tullut elinkaarensa päähän?

Alueen tulevaa tunnelmaa Arkkitehtitoimisto NOAN Oy:n visualisoinnissa.

Alueen tulevaa tunnelmaa Arkkitehtitoimisto NOAN Oy:n visualisoinnissa.

Kuka taideohjelmaa laatii?

Taideohjelmatyön projektipäällikkönä ja taidekoordinaattorina toimii arkkitehti ja kuvanveistäjä Maija Kovari, jonka tiimiin kuuluvat asiantuntijat tuovat työhön maisemasuunnittelun, osallistamisen, kulttuuritapahtumien, sekä eri julkisen taiteen muotojen teknistä ja tuotannollista osaamista hankkeen tarpeisiin sovittaen.

Public Art Agency Finlandin tärkeimpiin periaatteisiin kuuluu julkisen taiteen korkea laatu. Siksi kaikki Public Art Agency Finlandin käyttämät julkisen taiteen asiantuntijat ovat muiden ansioidensa lisäksi kentällä arvostettuja ammattitaiteilijoita. Yhdessä he tuntevat laajasti eri taiteenlajien tekniikat, alan toimintamallit ja ajankohtaiset kysymykset. Tämän osaamisen tuomme tiivistetyssä muodossa osaksi jokaista alueellista taideohjelmaa, jonka laadimme. Tiimimme pitkäaikaisiin jäseniin voit tutustua tarkemmin täällä.

Eri taiteenlajien ammattilaisten lisäksi on Lamninrahkan taideohjelmassa keskeinen rooli maisema-arkkitehtuurin osaamisella. Tiimin maisema-arkkitehti Krista Muurinen lukeutuu Suomen maineikkaimpien maisema-arkkitehtien joukkoon, ja hänen luotsaamansa Maisema-arkkitehtuuritoimisto Maanlumo kentän luotetuimpiin toimistoihin. Toimisto tunnetaan Pirkanmaalla mm. Tampereen Ranta-Tampellan herkkäpiirteisistä ranta-alueista, jotka ovat heidän tiiminsä käsialaa. Muurinen tukee Lamminrahkan tavoitteita siitä, että taide kytkeytyy elävällä tavalla laadukkaisiin virkistys- ja luontoalueisiin - unelmien viherympäristöön.

20201009_111109.jpg

Yhtenäiskoulu avaa alueen taidehankinnat

 
Visualisointi koulukeskuksesta - Verstas Arkkitehdit Oy

Visualisointi koulukeskuksesta - Verstas Arkkitehdit Oy

Toteutamme myös taidekilpailun alueelle rakentuvaan yhtenäiskouluun. Koulu on alueen ensimmäinen julkinen rakennus, ja sen taidehankinta toteutetaan Kangasalan kaupungin prosenttiperiaatelinjauksen tukemana.


 

Kartalla tulevan kaupunginosan sijainti

 
Maija Kovariblog, taideohjelmat