Uutisia uuteen vuoteen!

”Sekä taiteessa että julkisessa tilassa on minulle aina ollut kyse kohtaamisesta. Julkisessa tilassa ihmisten ja yhteiskunnan merkitykset risteävät ja näitä merkityksiä haluan tutkia myös jatkossa”. Public Art Agency Finlandin perustaja Maija Kovari valottaa taustaansa julkisen tilan taiteen kentällä, sekä avaa tulevaa kolmivuotiskautta nyt vuoden 2023 lähestyessä päätöstään.


Olin jo kuvanveistäjä koulutukseltani, kun opiskelin arkkitehtuuria. Olin kiinnostunut julkisesta tilasta, ja alan suunnittelutoimistossa havahduin siihen, kuinka paljon taiteen ja kaupunkitilan rajapinnassa onkaan mahdollisuuksia. Halusin päästä tutkimaan näitä mahdollisuuksia ja avata niitä myös muille. Oman yrityksen perustaminen tuntui pian oikealta.

Siirryttyäni suunnittelutoimistosta yrittäjäksi halusin sekä toteuttaa omia teoksia julkiseen tilaan että edistää nykytaiteen ja suunnittelualan yhteistyötä laajemmin. Yritykseni Public Art Agency Finland on toteuttanut viimeisen kahdeksan vuoden aikana kymmeniä julkisen tilan taiteen koordinointi-, kilpailu-, ja taideohjelmahankkeita. Samanaikaisesti olen saanut valmiiksi seitsemän omaa julkiseen sisä- tai ulkotilaan sijoittuvaa teosta, ja kaksi seuraavaa on jo työn alla. Tämän vuoden tullessa päätökseen on tullut aika rajata ja tarkentaa näkökulmaa.

Maija Kovari työhuoneellaan. Kuva: Elisa Niittylä

Aloitan 1.1.2024 työskentelyn valtion kolmivuotisella taiteilija-apurahalla. Vuosien 2024–2026 aikana keskityn uusien teosten suunnitteluun sekä kirjoitustyöhön. Viime vuosina kilpailuvoittojen ja suorien tilausten kautta toteuttamani teokset, kuten Kosken kuulemat, Tärkeitä asioita, ja Puu joka suojaa ovat olleet minulle huippukiinnostavia töitä, ja jatkan tätä työtäni julkisten tilojen tilaustöiden parissa. Näiden rinnalla testaan apurahan tukemana uusien, ei-tilaajalähtöisten teossuunnitelmien avulla uusia lähestymistapoja julkisen tilan ja taiteen suhteelle. Jos lähtökohtia ei ole sovittu ennalta, mihin suuntaan teoksen on mahdollista kehittyä, mihin suuntaan sen muotoa voi avartaa.

Kirjoitustyö toteutuu esseesarjan muodossa. Ammentaen eri rooleistani julkisen taiteen kentällä käsittelen työssäni vastaan tulleita ilmiöitä monialaisesti eri näkökulmista. Myöhemmin julkaistavissa esseissä tutkin esimerkiksi sitä, miten laatu voidaan nähdä eri tavoin eri ammateista käsin, tai miten taiteen tehtävä tai hinta ymmärretään eri tilanteissa.

Apurahakauden ajaksi Public Art Agency Finlandin taidekonsultointiin keskittyvä liiketoiminta jää tauolle, emmekä toistaiseksi aloita uusia hankkeita, kuten taidehankkeiden koordinointia, taideohjelmia tai taidekilpailuja. Näiden parissa olen saanut tavata paljon ainutlaatuisen mukavia asiakkaita ja tehdä toinen toistaan kiinnostavampia töitä merkityksellisen julkisen tilan eteen. Viime kädessä sekä taiteessa, että julkisessa tilassa on minulle kyse kohtaamisesta. Julkisessa tilassa ihmisten ja yhteiskunnan merkitykset risteävät, ja näitä aiheita haluan tutkia myös jatkossa. Apurahakausi mahdollistaa tähän työhön keskittymisen jälleen uudesta näkökulmasta, ja olen alkavasta kaudesta todella innoissani. Seuraavien vaiheiden osalta katson vuoden 2026 loppupuolella, mitä sen jälkeen tuleva pitää sisällään.

Yhteistyö jatkuu! Kiitos kaikille ja rentouttavaa vuodenvaihdetta,

- Maija


Lisätietoa (linkit avautuvat uuteen ikkunaan)

Tiivistelmä Maijan työskentelystä julkisen taiteen kentällä täällä

Tutustu Maijan teoksiin täällä

Tutustu PAAF:n tiimiin ja työhömme täällä

Tutustu PAAF:n referenssihankkeisiin täällä


Maija Kovariblog