Maija Kovari

 
 

Maija Kovari (s. 1985) kuuluu Suomen johtaviin julkisen tilan taiteen asiantuntijoihin. Hän on työskennellyt monipuolisesti arkkitehtuurin, nykytaiteen ja julkisen tilan suunnittelun rajapinnassa yli 10 vuotta. Hänellä on arkkitehdin ja kuvataiteilijan tutkinnot Tampereen yliopistosta. Tämän lisäksi hän on opiskellut kuvanveiston erityiskoulutusohjelmassa Sveitsin Genevessä, sekä filosofiaa ja ranskan kieltä Helsingin yliopistossa.

Kovarin arkkitehdin diplomityö käsitteli julkisen tilan suunnittelun ja taiteen suhdetta arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun historiasta 2000-luvulle. Työskenneltyään Rambollin kaupunkisuunnitteluyksikössä ja Tampereen kaupungin asemakaavoituksessa, Kovari siirtyi täysipäiväiseksi yrittäjäksi ja on johtanut viimeiset 8 vuotta nykytaiteen, arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun yhdistämiseen keskittynyttä suunnitteluyritystä Public Art Agency Finlandia (PAAF).

PAAF:n puitteissa Kovari on laatinut kaupungeille julkisen tilan ja nykytaiteen yhdistämisen mahdollistavia toimintaohjelmia ja strategioita, sekä toteuttanut taidekoordinointityötä yksittäisistä hankkeista laajoihin taidekilpailuihin. PAAF on kasvanut viime vuosina alan johtavaksi toimistoksi, jonka pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita ovat mm. Espoon ja Tampereen kaupungit.

Kuvanveistäjänä Kovari on erikoistunut paikkasidonnaisiin teoksiin, joilla on voimakas suhde niitä ympäröivään kaupunkitilaan. Esimerkiksi vuonna 2019 valmistunut Kosken kuulemat tuo Tammerkosken rannoille kaupungilla ohikuultuja lauseita, jotka kuvaavat tarkkanäköisesti ja lämmöllä kaupunkilaista mielenmaisemaa. Teos valmistui Tampereen kaupungin 240-vuotisjuhliin ja samalla Tampereen taidemuseon kokoelmiin. Puu, joka suojaa on puolestaan 140-vuotiaaseen kirkkoon sijoittuva veistos, johon kastettujen nimet ripustetaan lehtinä kasteen yhteydessä. Teostilaus tuli Kovarille kilpailuvoiton kautta, ja messinkinen teos integroituu osaksi historiallista arkkitehtuuria. Vuosina 2008–2023 Kovari on toteuttanut yhteensä 7 pysyvää julkisiin ulko- ja sisätiloihin sijoittuvaa veistosta, sekä useita festivaali- tai muita väliaikaisia tilallisia teoksia. (tutustu Kovarin teoksiin täällä)

Kovari on ollut mukana Taiken käynnistämässä julkisen tilan taiteen verkostossa sen perustamisesta saakka. Verkosto kehittää alan käytäntöjä ja jakaa tietoa, tuoden yhteen alan ammattilaisia museokentältä yksityisiin taidekoordinaattoreihin ja valtion tahoihin. 2020 hän oli mukana työryhmässä, joka uudisti Suomen Taiteilijaseuran julkisten tilojen taidekilpailuja koskevat säännöt. Vuodet 2021–2022 Kovari toimi valtion arkkitehtuuritoimikunnassa.

Kovari on tutkinut alan käytäntöjä myös kansainvälisesti. Vuonna 2018–2019 hän tutki julkisen tilan suunnittelun ja taiteen yhdistämistä Singaporessa, New Yorkissa ja Roomassa 1–3 kuukauden mittaisissa residenssijaksoissa yhteensä puolen vuoden ajan. Näissä hän tapasi maiden keskeisiä julkisen tilan taiteen toimijoita, kuten prosenttiperiaatteesta vastaavia viranomaisia, järjestöjä, sekä yrittäjiä. Residenssijaksojen yhteistyökumppaneita olivat mm. Greta ja William Lehtisen säätiö, Suomen New Yorkin Kulttuuri-instituutti, sekä Suomen Rooman kulttuuri-instituutti ja tulokset julkaistiin esseemuodossa. Kovari kuuluu myös pohjoismaiseen taidekoordinaattoreiden verkostoon (NNAC – Network for Nordic Art Consultants).

Aiemmin Kovari on mm. tuottanut gallerianäyttelyitä Suomessa ja Sveitsissä, toiminut suomalaisen nykytaidegallerian toiminnasta vastaavassa hallituksessa, ja vastannut vuonna 2018 Suomen Kuvanveistäjäliiton vuosittaisen myyntinäyttelyn näyttelyarkkitehtuurista. Hän on kysytty puhuja ja luennoinut nykytaiteen, arkkitehtuurin ja julkisen tilan rajapinnoista mm. Aalto Yliopiston, SAFA:n, Taiken, Kuntatekniikan yhdistyksen, Suomen Taiteilijaseuran sekä Swiss Federal Institute of Technology:n kutsumana eri tapahtumissa.

Vuonna 2023 Kovarille myönnettiin kolmivuotinen valtion taiteilija-apuraha, jonka puitteissa hän tutkii vuosina 2024-2026 julkisen tilan taiteen toteutuksen käytäntöjä Suomessa sekä esseemuodossa, että uusien teosten suunnittelun kautta.

Tutustu Kovarin teoksiin täällä

Ansioluettelo on luettavissa täällä