Espoon Keilaniemen taideohjelma ammentaa rakennetun ja luonnonympäristöjen rajapinnoista

Espoon Keilaniemen alueellinen taideohjelma on valmistunut! Keilaniemi kehittyy tulevaisuudessa entistä monipuolisemmaksi kaupunginosaksi, kun kansainvälisten yritysten pääkonttorit saavat seurakseen asuintaloja, uusia toimistotiloja ja palveluita. Alueelle laatimamme taideohjelma lähtee liikkeelle urbaanin kaupunkiympäristön ja merellisyyden rajapinnoista.

Teosten sijoittelua Keilaniemessä

Keilaniemi on tunnettu yritystoiminnan keskittymänä ja se on rakentunut aikoinaan autokaupungin ideaalien pohjalta meren rannan tuntumaan suurien valtaväylien vierelle. Alueella on parhaillaan käynnissä useita kehityshankkeita, jotka monipuolistavat ja uudistavat Keilaniemen kaupunkikuvaa ja alueella liikkumista merkittävästi. Keilaniemen kehittämisen lähtökohtana ovat kunnianhimoiset tavoitteet kestävästä ja kaupunkikuvallisesti korkeatasoisesta rakentamisesta. Nyt valmistunut taideohjelma on laadittu osana alueen kehitystyötä ja sen on tilannut Espoon kaupunki.

Taideohjelmassa (jonka voit ladata pdf-muodossa tästä) on tutkittu taiteen mahdollisuuksia alueella niin temaattisesti kuin kaupunkikuvallisesti. Keilaniemen kaupunkikuvalle on leimallista korkea ja tiivis rakentaminen sekä toisaalta urbaanin rakennetun ymäristön vastapainona luonnonläheinen meren ranta. Näistä elementeistä ja kontrasteista myös taide Keilaniemessä ammentaa. Taide asettuu luonnon ja rakennetun ympäristön rajapinnoille.

Temaattisesti taide Keilaniemessä voi ottaa lähtökohdakseen kysymykset ihmisen, ympäristön ja teknologian välisistä suhteista avaten rakennetun ja merellisen ympäristön kontrasteja ja mahdollisuuksia rinnakkaiseloon. Keilaniemi on juuri se paikka, jossa tulevaisuuden teknologioita kehitetään erilaisten yritysten toimesta, joten taide alueella voi myös olla tutkimuksellista ja tulevaisuuteen katsovaa.

Taideohjelma luo myös suuntaviivat taiteen sijoittelulle alueella. Taidetta tullaan nyt luodussa suunnitelmassa sijoittamaan osaksi alueen keskeisiä julkisia tiloja, painottaen vilkkaimpia reittejä ja alueellisia solmukohtia. Keilaniemen rannat ovat kaikille kaupunkilaisille avointa tilaa ja kytkeytyvät Espoon laajempaan Rantaraittiin, ja tämän myötä Rantaraitti on taiteen sijoittelun kannalta keskeinen ja kiinnostava paikka myös Keilaniemessä. Lisäksi alueelle muodostuu muun muassa kaksi uutta kaupunkiaukiota, joiden osaksi taide voi luontevasti tulevaisuudessa kytkeytyä.

Keilaniemessä Espoon kaupungin ja yksityisten toimijoiden yhteistyö taiteen puitteissa voi tarjota uudenlaisia, kiinnostavia mahdollisuuksia kokeilla ja pilotoida yhteistyön muotoja ja malleja esmerkiksi tutkimuksen ja uusien teknologioiden sekä taiteen yhdistämisen kautta. Taideohjelmassa onkin avattu askelmerkkejä kaupungin ja muiden toimijoiden väliselle yhteistyölle sekä yksityisten toimijoiden omille mahdollisille taideinvestoinneille.

Tutustu taideohjelmaan täällä (linkki aukeaa erilliselle välilehdelle).

Miina Pohjolainenblog