Uudistuvaan Espoon Keilaniemeen syntyy oma taideohjelma

Espoon Keilaniemeen on 1970-luvulta lähtien keskittynyt suomalaisten ja kansainvälisten suuryritysten pääkonttoreita. Tulevaisuuden Keilaniemestä löytyy toimistotilojen lisäksi asumista ja monipuolisia palveluita. Myös julkisella taiteella tulee olemaan uudistuvassa Keilaniemessä oma roolinsa, sillä alueelle on tekeillä oma taideohjelma!

Public Art Agency Finland voitti keväällä tarjouskilpailun Keilaniemen taideohjelman laatimisesta. Ohjelman keskeisenä tehtävänä on toimia työkaluna alueen julkisen taiteen tulevalle toteutukselle ja luoda suuntaviivoja sille millainen rooli taiteella on tulevaisuuden Keilaniemessä. Tulevaisuuden Keilaniemi on merellinen ja kansainvälinen kaupunginosa, jossa yhdistyy urbaani korkea rakentaminen, hyvät liikenne yhteydet ja upeat rantamaisemat.

Ohjelmassa määritellään Keilaniemen julkisen tilan taiteen painopisteet ja suuntaviivat. Lisäksi ohjelmassa paneudutaan mm. pysyvän taiteen mahdollisuuksiin ja taiteen sijoitteluun alueella. Sen keskeisenä osana on myös hahmottaa mahdollisia taiteen temaattisia lähtökohtia ja jäsentää taiteen roolia osana alueen kaupunkikuvaa kestävästi. Näistä aineksista muodostuu Keilaniemen taidekonsepti. Ohjelma pohjaa Espoon kaupungin julkisen taiteen periaatteisiin ja sen tilaa Espoon kaupunki.

Keilaniemessä on parhaillaan käynnissä useita erillisiä kaavoitus- ja kehityshankkeita ja se on suurien muutosten äärellä muuntuessaan toimistokortteleista myös asumisen paikaksi. Kaupunki omistaa ja hallinnoi yleisiä katu- ja puistoalueita, mutta pääosin maa-alueet ovat ykstyisten tahojen omistuksessa. Taide rikastuttaa alueen kaupunkikuvaa ja on osaltaan tärkeä elementti alueen muutosta.

Espoossa on viime vuosina satsattu taiteeseen osana kaupunkisuunnittelua ja kaupunkikuvaa, kun esimerkiksi Keran ja Lasihytin aluielle on laadittu omat alueelliset taideohjelmat. Nyt valmisteilla oleva Keilaniemen taideohjelma täydentää omalta osaltaan taiteen näkyvyyttä ja merkityksiä koko Espoon julkisen tilan taidetarjontaa ajatellen.

Tutustu alueen kaavasuunnitelmiin Espoon kaupungin sivuilla.

Miina Pohjolainenblog