Lamminrahkan koulukeskuksen taiteilijahaku kiinnosti laajasti

Kangasalan Lamminrahkan koulukeskuksen yhtenäiskouluun sijoitettavan taiteen haku toteutetaan kaksivaiheisena. Teoksen toteutuksesta kiinnostuneet taiteilijat saivat juuri päättyneessä avoimessa portfoliohaussa lähettää kuvia aikaisemmista teoksistaan ja perustella kiinnostustaan teoksen toteuttamiseksi. Portfolioita saapui määräaikaan mennessä huikeat 124 kappaletta. Näistä tullaan valitsemaan 3–4 tekijää kutsukilpailuun, jonka puitteissa laadittavista luonnoksista kohteeseen toteutettava teos tai teoskokonaisuus valitaan.

Yleiskuva koulun alueesta. Havainnekuva: Verstas Arkkitehdit

Yleiskuva koulun alueesta. Havainnekuva: Verstas Arkkitehdit

Tilaajana olemme nähneet paljon vaivaa luodaksemme Kangasalle laadukkaita julkisen taiteen mahdollisuuksia. Siksi on nyt ilahduttavaa nähdä, että tämä kiinnosti ammattilaisia näin laajasti. Koulusta saadaan varmasti upea kokonaisuus, ja samalla pelin avaus koko alueen julkiselle taiteelle laajemminkin.

- Sanna Karppinen - arkkitehti, projektipäällikkö, Lamminrahka / Kangasalan kaupunki


Poikkeuksellisen laajasta kiinnostuksesta huolimatta valinta pyritään tekemään alkuperäisessä aikataulussa. Kutsukilpailuun valittavat taiteilijat voivat siis odottaa kilpailukutsua sähköpostiinsa joulukuun alussa. Kutsukilpailuvaihe tulee jatkumaan joulun yli helmikuun loppuun saakka, ja sen on määrä ratketa maaliskuun aikana 2021.


Upeaa, että kilpailu on kiinnostanut näin laajasti, ja vielä enemmän mieltä lämmittää, että tekemisen tavoiltaan niin monen tyyppiset ammattilaiset ovat kiinnostuneet kohteesta. Samoin saimme portfolioita paitsi kokeneilta ammattilaisilta, myös lahjakkailta, mutta julkisen taiteen suhteen vähemmän kokeneilta tekijöiltä, kuten toivoimmekin. Pyrimmekin saamaan kutsukilpailuvaiheeseen keskenään erilaisia tekijöitä. Ihana päästä lukemaan taiteilijoiden ajatuksia ja tutustumaan aiempaan tuotantoon portfolioiden kautta.

- Maija Kovari, taidekoordinaattori, Public Art Agency Finland

Lamminrahkan rakentamatonta luontoa syksyllä 2020. Yksi taideohjelman tavoitteista on tutkia taiteen ja maisemasuunnittelun mahdollisia yhtymä- ja yhteistyökohtia, sekä ympäristötaiteen ja biotaiteen mahdollisuuksia alueella. Nyt portfoliohaun kohte…

Lamminrahkan rakentamatonta luontoa syksyllä 2020. Yksi taideohjelman tavoitteista on tutkia taiteen ja maisemasuunnittelun mahdollisia yhtymä- ja yhteistyökohtia, sekä ympäristötaiteen ja biotaiteen mahdollisuuksia alueella. Nyt portfoliohaun kohteena ollut koulukeskus rakentuu Lamminrahkan alueen keskustaan. Alueella säilytetään ja toteutetaan myös monia puisto- ja viheralueita, sekä metsäisiä alueita. Koska maisemasuunnittelulla on alueella niin keskeinen rooli, myös taideohjelman laatimisessa on mukana maisema-arkkitehti - Krista Muurinen Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumosta.

Meillä on työn alla koko Lamminrahkan julkisen taiteen suunnittelu kokonaisuutena, joten työtilaisuuksia tulee taiteilijoille tulevina vuosina lisää. Koska saimme niin poikkeuksellisen paljon hyviä hakemuksia, on selvää, että paljon hyviä tekijöitä jää rannalle tässä haussa. Selvitämmekin mahdollisuutta koota nyt saapuneista portfolioista jo jonkinlaista taiteilijapankkia alueen mahdollisia tulevia kilpailuja ajatellen.

- Maija Kovari - kuvanveistäjä, arkkitehti, hankkeen taidekoordinaattori / Public Art Agency Finland

Lamminrahkan alueen tulevaa rakentamista.

Lamminrahkan alueen tulevaa rakentamista.

Kangasalan Lamminrahkan uusi 8000 asukkaan ja 1000 työpaikan kaupunginosa rakentuu Tampereen rajalle. Tampereen puolelle rakentuvan Ojalan uuden kaupungin­osan kanssa alueet muodostavat yhden Tampereen seudun merkittävimmistä uusista asuin- ja työpaikka-alueista (yhteensä noin 13 000 asukasta). Lamminrahkan taideohjelmaa laaditaan parhaillaan, ja sen on määrä valmistua keväällä 2021. Ohjelma pohjaa Kangasalla aiemmin tänä vuonna hyväksyttyyn Lumoava Kangasala -ohjelmaan, jossa linjataan julkisen taiteen ja laadukkaan ympäristön toteutuksesta koko kaupungin laajuisesti.