Polttava aika – Taidekonsepti yliopistokampukselle Turkuun

Kohde : Astra - yliopistokampus, Turku

Tilaaja: Åbo Akademin säätiö

Vuosi: 2023

Turun historialliseen keskustaan rakentuvasta Atrasta tulee Åbo Akademin yliopiston uusi kohtaamispaikka ja yliopistoyhteisön sydän. Åbo Akademin säätiö hankkii rakennuksen yhteyteen julkista taidetta. Laadimme rakennuksen julkisen taiteen kokonaisuutta ohjaavan taidekonseptin Polttava aika - Brännande Tid.

Taidekonseptin lähtökohtana toimii ajatus ajasta kerroksellisena ja kierteisenä– aika ei välttämättä ole lineaarista eteenpäin kulkevaa virtaa vaan maan sedimenttikerroksista kantautuvaa kierrettä. Minkälaiset kysymykset, ilmiöt ja asiat ovat olleet ajankohtaisia ja polttavia menneisyydessä, nyt ja tulevassa? Voimmeko löytää yhtymäkohtia eri aikojen välillä ja millä tavoin Astran ja sen lähiympäristön historia kutoutuu osaksi laajempia yhteiskunnallisia, tai globaaleja kehityskulkuja ja kaaria? Siinä missä itse Astran arkkitehtuuri ja rakennus luovat puitteet ajattelulle, kohtaamisille ja oppimiselle, taide Astrassa antaa ajattelemisen aihetta sukeltamalla ajan kierteisiin.


Havainnekuva Astrasta. Kuva: Sigge Arkkitehdit.

Minkälaiset kysymykset, ilmiöt ja asiat ovat olleet ajankohtaisia ja polttavia menneisyydessä, nyt ja tulevassa?

Erityyppiset ja eri tiloihin sijoitetut teokset edustavat erilaisia ’aikavyöhykkeitä’ ja tekevät taiteesta saavutettavaa tilan erilaisille käyttäjille.


Taide voi Astrassa tuoda koettavaksi paikan kerroksellista identiteettiä ja elää ajan mukana tilan käyttäjien arjessa. Taide voi auttaa hahmottamaan, huomaamaan tai kokemaan eri aikoina toistuvia, polttavia kysymyksiä. Toisaalta taide voi paljastaa oman aikamme sokeita pisteitä ja ristiriitaisuuksia peilaamalla omaa aikaamme menneeseen tai tulevaan ja kutomalla näin erilaisia aikakerrostumia yhteen.

Eri tiloihin sijoittuvia teoksia voi lähestyä ikään kuin erilaisina aikavyöhykkeinä ja taide osana Astran eri tiloja avaa erilaisia suhteita ajan kulkuun, Astran ja sen lähiympäristön historiallisiin kerroksiin tai mahdollisiin tulevaisuuksiin. Taidekonseptin puitteissa Astran taidekonsepti jaettiin kolmeen eri kokonaisuuteen: ulkotilojen taidehankintaan kutsukilpailun kautta (lähtökohtana ajatus hitaasta ajasta) , sisätilojen teoshankintaan suorahankintana (lähtökohtana ajatus historiallisesta ajasta ja polttavista kysymykistä) sekä käsitteellisempään ja aineettomampaan teosprosessiin (lähtökohtana ajatus tulevaisuuden hahmottamisesta ja kuvittelusta).

Toimenkuvamme hankkeessa:

  • Taiteen mahdollisuuksien ja taiteen roolin määrittelykohteessa yhteistyössä taiteen ohjausryhmän ja tilaajan kanssa

  • Taiteen temaattisten lähtökohtien rajaaminen ja aukikirjoittaminen taidekonseptiksi

  • Taidekonseptin soveltaminen kolmeksi erilliseksi taidehankkeeksi

  • Taiteilijavalintatapojen sekä yhteistyökumppaneiden haarukoiminen

  • Sopivien taiteilijoiden ja yhteistyötahojen haarukoiminen ja ehdottaminen eri taidehankkeisiin

  • Taiteen budjetointi ja aikataulutus


Tutustu taidekonseptiin Åbo Akademin säätiön nettisivuilla.


Maija Kovaritaideohjelma