Lamminrahkan torin taideteoksen toteuttaa kuvanveistäjä Pekka Jylhä

Havainnekuva Pekka Jylhän Lamminrahkan torille tulevasta Peili-teoksesta.

Lamminrahkan torille tuleva kuvanveistäjä Pekka Jylhän teos Peili on elegantti ja hallittu veistos, joka mahdollistaa myös toiminnallisuuden. Se täydentää torin kokonaisuutta sen muotoutuessa rakentuvan luonnonläheisen Lamminrahkan alueen sydämeksi.

Lamminrahkan torin avoin taidekilpailu ratkesi toukokuussa ja Kangasalan kaupunki aloitti heti kilpailun ratkettua neuvottelut teoksen toteuttamisesta kilpailun voittoehdotuksen jättäneen kuvanveistäjä Riitta Huttusen kanssa. Huttusen teos osoittautui kuitenkin mahdottomaksi toteuttaa annetussa aikataulussa kohonneiden materiaalihintojen sekä teoksen vaatiman haastavan valutekniikan johdosta. Torin teoksen toteutuksesta on siis nyt sovittu kisassa toiseksi sijoittuneen kuvanveistäjä Pekka Jylhän kanssa. Jylhä on tehnyt lukuisia julkisen tilan teoksia eri puolille Suomea.

Kuvanveistäjä Pekka Jylhän julkisia taideteoksia on eri puolella Suomea. Kuva: Ilpo Vainionpää.

Pekka Jylhän teos Auringonsilta valmistui Tuusulan asuntomessuille vuonna 2020. Teos hyödyntää aurinkoenergiaa. Kuva: Janne Käpylehto.

Jylhän teoksen peilikiiltäväksi hiotut teräsrenkaat muodostavat ikään kuin kimaltelevan korun Lamminrahkan torille. Teoksen kanssa voi olla kosketuksissa eri tavoilla ­– kiiltävä pinta peilaa ympäristöä ja kokijoita, maiseman muutokset heijastuvat teoksen pinnalla kuin elävät kuvat. Teokseen saa koskea ja siinä voi jopa kiipeillä, sen kanssa voi oleilla siis monin eri tavoin.

Lamminrahkan torin on tavoitteena valmistua kesällä 2023, jolloin myös teos asennetaan paikoilleen. Torin ympärille asettuu alueen koulukeskus päiväkoteineen ja nuorisotiloineen sekä erilaisia liiketiloja. Torista tavoitellaan toiminnallista koko kaupunginosan sydäntä tapahtumalavoineen ja torimyyntipisteineen.

Jylhän Peili tulee olemaan ensimmäinen Lamminrahkaan valmistuva taideteos, joka on rahoitettu alueen yhtiömuotoisten asuintonttien rakennusliikkeiltä kerätyillä lumovoimamaksulla.

Kangasalan ja Tampereen rajalle rakentuva Lamminrahkan alue on luonnonläheinen kaupunginosa, jossa panostetaan julkiseen taiteeseen osana laadukasta elinympäristöä. Alueen eteläisille osille on laadittu vuonna 2021 julkisen taiteen ja unelmien viherympäristön yleissuunnitelma, jonka pohjalta alueen taidehankkeita toteutetaan. 

Havainnekuva Peili-teoksesta.

Lue lisää Lamminrahkan alueesta: www.lamminrahka.fi


Public Art Agency Finland koordinoi Lamminrahkan torin avoimen taidekilpailun ja toimii hankkeessa taidekoordinaattorina myös teoksen toteutusvaiheessa. Lue lisää palveluistamme.